Als leraar krijg ik vaak de vraag: Welk keyboard of piano moet ik hebben om thuis op te oefenen? Er zijn veel verschillende soorten, daarom zal ik je kort uitleggen waar je op moet letten.

Allereerst speelt de leeftijd van de student een hoofdrol. Studenten tussen de 7 en 11 jaar hebben meer baat bij een keyboard dan een piano, omdat de toetsen op een keyboard makkelijker zijn in te drukken en dat is fijn als je handen nog klein en minder sterk zijn. Daarnaast zitten er veel drumritmes in die het spelen makkelijker en leuker maken. Een keyboard heeft vaak maar 61 toetsen i.p.v 88, maar dat is precies genoeg om goed op te leren spelen. Sterker nog: op een keyboard zit een split functie, waarbij je de mogelijkheid hebt om het toetsenbord in tweeën te verdelen zodat de linkerhand akkoorden speelt met een orkestgeluid (strijkers) en de rechterhand de melodie met een piano of synthesizer geluid.

Een volledige piano heeft dus 88 toetsen. Er bestaan twee soorten akoestische piano’s: Uprights (rechtopstaande snaren), en Vleugels (grote liggende piano’s). Op een akoestische piano zitten geen ritmes, maar op een elektrische upright piano soms wel. Elektrische piano’s hebben soms speakers boven het toetsenbord maar soms ook niet. Dan is het de bedoeling om nog los speakers te kopen. Dit noemen we dan weer elektrische “stage” piano’s en deze zijn bedoeld voor professionele muzikanten die op een podium spelen waar al speakers zijn. Als student is het fijn om altijd een piano of keyboard te kopen waar speakers in zitten. Daarnaast is het een must om ook een koptelefoon in te kunnen pluggen, zodat je naaste omgeving niet altijd mee hoeft te luisteren als jij je nieuwe liedje voor de 10e keer wil oefenen. Ook is het heel belangrijk om een keyboard of piano te kopen met een Sustain Pedaal ingang. Het pedaal is voor alle studenten al een zeer belangrijk onderdeel van het spelen. Het zorgt ervoor dat je met je voet de klank aan kan houden, zodat je rustig aan het nieuwe akkoord kan zoeken met je hand. Het gaat er ook veel mooier van klinken als je het sustain pedaal gebruikt!

Ok, dus even op een rijtje. Welke specificaties heb je i.i.g nodig?

Keyboard

– Minimum aantal toetsen: 61
– Minimum aantal polyfonie,
(toetsen tegelijk indrukken): 32 stemmen
– Aanslaggevoelige toetsen
– ingebouwde speakers
– LED display met informatie
– Begeleiding drumritmes in verschillende stylen
– Verschillende geluiden om te bespelen
– Split functie: links/rechts ander geluid
– Sustain pedaal aansluiting
– Koptelefoon aansluiting (3.5mm jack)

Elektrische Piano

– Volledig aantal toetsen: 88
– Minimum aantal polyfonie,
(toetsen tegelijk indrukken): 32 stemmen
– Aanslaggevoelige toetsen
– ingebouwde speakers
– Begeleiding drumritmes in verschillende stylen (is een mogelijkheid)
– Goede kwaliteit piano geluid.
– Sustain pedaal aansluiting
– Koptelefoon aansluiting (3.5mm jack)

De volgende keyboards komen het best uit de test. Koop je één van deze keyboard dan zit je zeker goed!

Yamaha PSR-E360

€ 167

Buy here

Yamaha PSR-E363

€ 186

Buy here

Yamaha EZ-220

€ 191,-

Buy here

Bij de elektrische piano’s komen deze het best uit de test. Speel jij voortaan op een volledig instrument met het mooiste geluid ?

Yamaha P-45 88keys

€ 407

Buy here

Korg SP280 BK 88keys

€ 575,-

Buy here

Yamaha CLP-625PE Clavinova

€ 1265,-

Buy here

Menu